mandag 16. desember 2013

Mormors hjemmelagede Marsipan

For meg, så er jeg oppvokst med  at det bakes til jul,   Opp i mellom årene så har det vært  forskjellig hva og det har vært uttallige varianter av både det ene og det andre. Tørre småkaker var vel det som var desidert vanligst. En ting har likevel fulgt meg opp gjennom barndommen, og det er mormor sin hjemmelagede Marsipan.  Ikke  bare marsipan i vanlig form slik alle andre får den, men i store pølser, med biter av geletopper i, og trekt i mørk sjokolade. NAM!

Nå idag er det ikke mye småkaker vi baker, det blir jo så skjeldent spist opp likevel. Godis derimot har vi laget masser av allerede, og noen oppskrifter skal jeg klare å legge ut. Vi begynner idag med det som for meg er barndommens jul. Marsipan



Du trenger
500 g Mandler
500 g Melis.
1 -2 eggehvitter
1 pose Geletopper
ca 120-150 g mørk sjokolade.


 Skold mandlene og la de tørke til dagen etter.
Mal så mandlene TO ganger,  det for å få marsipanen så fin som mulig

Ha mandler og melis i en kjøkkenmaskin, jeg bruker eltekroken.
ha så i eggehvitte, start med en, og ha i litt og litt til marsipanen har fått en fin konsistens og henger sammen



Kutt geletoppene i mindre biter, kna dette inn i marsipan massen










Del deigen i 4 emner og rull til store pølser.
 (dette er ca en kg masse, og derfor 4 store pølser)











Smelt ca 150 g sjokolade over vannbad Å bruke non temp sjokolad er en fordel, da man slipper at sjokoladen smelter mellom hendene på en.

Bruk en pensel eller lignende kjøkken redskap på å dekke marsipanen med sjokolade.

Settes kaldt i kjøleskap til sjokoladen har stivnet.












































Del pølsene opp i skiver. Og nyt... Jeg pakker pølsene inn i plast hver for seg, og legger de så i en tett boks De har god holdbarhet i kjøleskap da :)

(obs, det blir bedre om man tar seg tiden til å temperere sjokoladen til trekket. Det gadd ikke jeg her, og derav ser man alle sjokolade "smulene" på tallerknen. :) )




Dette er nam! Så absolutt verdt å prøve på. Veldig enkelt også... :)


Tonje

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar